Noc vědců 2021

LEMMA na Noci vědců nabídla to nejlepší z historie filmových festivalů.

4. 10. 2021

Letošní Noc vědců se ve znamení uplynulého roku uskutečnila 24. září částečně kontaktně a částečně online. Masarykova univerzita se do Noci vědců zapojila online programem, kde nesměla chybět ani Laboratoř elektronických a multimediálních aplikací (LEMMA) z Fakulty informatiky. Tématem letošní noci plné vědy a poznání byl čas. Ve formě online přednášky spojené s promítáním mohli diváci z pohodlí svého domova poznat více než dvacetiletou historii LEMMY i shlédnout to nejlepší ze studentské produkce. 

V krátkém úvodu představil pan docent Sojka, vedoucí LEMMY a zakladatel tradice filmových festivalů historii laboratoře, jejích vyučujících, původní techniky, slavných absolventů i počátky filmových festivalů. Právě LEMMA stojí za organizací filmových festivalů a na Fakultě informatiky nabízí studentům Masarykovy univerzity předměty zaměřené na filmovou tvorbu. Otázky mu pokládal student laboratoře a režisér studentských snímků Patrik Smolnický. Dále se Patrik rozpovídal o tom, jaké je předměty zaměřené na film mentorovat a jaké to je natočit vlastní film a organizovat filmový festival. 

Následně mohli diváci shlédnout hodinu a půl snímků napříč celou historií festivalu. Výběr byl pozoruhodnou ukázkou pestrosti filmových festivalů, kdy se představily filmy všech žánrů od animovaných po hrané. Zároveň ukázal, že i když se technika mění z roku na rok doslova mílovými kroky, náměty a humor zůstávají nadčasové a dokážou oslovit diváky i o téměř dvacet let později. Záznam z Noci vědců je možné shlédnout na Youtube kanálu Fakulty informatiky MU.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info